Kystnaturen i Sør-Norge

Den norske kysten er et turistmål i verdensklasse. Fra dramatiske fjell nordpå og dype fjorder i vest, til glatte svaberg og småbyidyll som vi finner i kystnaturen i Sør-Norge. Ikke særlig mye dramatisk natur kanskje, men sørlandet og Sør-Norge er likevel noe alle nordmenn har et forhold til. Det som kjennetegner kystnaturen i Sør-Norge er skjærgårdsnaturen, med sine fjorder, øyer og holmer. Det sies at om en strekker ut Norges kystlinje til en rett strek, med øyer og holmer, så vil streken gå helt rundt jorda. Om det er korrekt er ikke så viktig, men at alle nordmenn kunne hatt sin egen holme, er hevet over en hver tvil.

Den som besøker kystnaturen i Sør-Norge, enten det er med båt, bil eller på en annen måte, vil oppdage og bli kjent med det sørlandske lynnet. Her går det stille for seg, og som naturen her nede er det noe nedtonet og udramatisk over sørlendingen. Aldri store fakter, og de kan kanskje virke lukket. Hemmeligheter har de også – for eksempel hvor de slepper teinene sine for å få hummer i den! Hemmeligheten går i arv i generasjonene, og det er ikke noe man lett åpner opp om. Hummersesongen er i oktober og november, og er nok et høydepunkt for mange – både fastboende og tilreisende.

Kystnaturen i Sør-Norge og aktiviteter for enhver smak

Sommerhalvåret sørpå begynner med båtpuss så snart det blir varmt nok i været, og avsluttes med hummerfisket på høsten kan man kanskje si. Året rundt er det mange aktiviteter, enten man bor eller ferierer her. Museer, kulturtilbud og andre aktiviteter ligger tett langs kystnaturen i Sør-Norge. Farsund kan skilte med Hummerfestival og maratonløp. Kysten har flere verneområder som byr på naturkvaliteter og kulturminner. Naturopplevelser og naturkvaliteter som er etterspurt av reiselivet og som er tilgjengelige innenfor korte avstander. Ved å gå kyststien kan man oppleve både landskapsvernområder og verneområder for fugl. Lista-området kalles Norges svar på Skagen, men har sin helt egne sjarm, kultur og historie.

Kystnaturen i Sør-Norge med sine fjorder